Véleményem az aktuális vizsgáról

Számomra fontos, hogy átfogó véleményt tudjak alkotni az aktuális vizsgáról, tanácsokkal tudjam ellátni a diákjaimat az esetleges fellebbezés miatt na és persze, hogy lássam mivel álltak szemben a tanulók. Ezért minden évben megoldom az aktuális feladatsort magyarázatokkal együtt (a megoldott feladatsort a régebbi érettségi feladatsorok részletes megoldása almenüpontban találod), illetve készítek felmérést az írásbeli vizsgaeredményekről is.

Statisztika és vélemény a 2023 májusi írásbeli vizsgáról

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkérdeztünk Titeket névtelenül az emelt kémia és biológia írásbeli eredményeitekről a Chembio (kémia és biosz érettségizők csoportja) facebook csoportban. A kémia eredményekre 661-en válaszoltak, a biológiára 750-en, ami elég szép szám. Mivel névtelen volt a kérdőív, ezért nem volt célszerű valótlan eredményt megadni és ha tényleg szinte mindenki az igazat válaszolta, akkor a kapott eredmények akár megközelíthetik a valóságot!

Kémia írásbeli eredmények

A saját felmérésünk alapján az átlag 56,7 pont. Ez a tavalyi felmérésünkkel szinte azonos eredmény (akkor 57 pont lett és 650-en töltötték ki a kérdőívet)

Biológia írásbeli eredmények

A saját felmérésünk alapján az átlag 68,3 pont. Ez a tavalyi felmérésünkhöz képest nagyjából 5 ponttal jobb eredmény (akkor 63 pont lett és kb. 750-en töltötték ki a kérdőívet)

Véleményem a kémia írásbeli feladatsorról

Személyes véleményem szerint az idei kémia írásbeli vizsga semmiképp nem tartozott sem a legnehezebb sem a legkönnyebb vizsgák közé, tizes skálán olyan 6-7-es erősségűre lőném be. Nézzük elsőnek feladatról feladatra:

Az első táblázatos feladat szerintem teljesen barátságos volt, itt olyan dolgokat kérdeztek amik viszonylag gyakran előfordulnak. 

A második esettanulmányos feladat azonban büntetett (tehát nehéz volt). A szöveg nem volt egyszerű, de cserébe nagyon hosszú, véleményem szerint irreálisan sok időt és energiát vehetett el a vizsgázókból. 

A harmadik egyszerű választásnál vegyesek az érzéseim. Az biztos, hogy nem a legkönnyebb egyszerű választásokat gyüjtötték össze a feladatban és a relatíve sok számolós feladat miatt megint csak túl sok idő mehetett el.

A negyedik feladat azonban megint csak egy barátságos példa volt. Itt ugyebár meg kellett 1-1 anyagot egymástól különböztetni. Véleményem szerint itt olyan anyagpárosokat adtak melyek tipikusak (aldehid vs keton, telített vs telítetlen vegyület amfoter vs nem amfoter fém stb...).

Ötödik feladat megint csak nem tartozott a legnehezebb feladatok közé. Az első öt kérdés viszonylag egyszerű volt, főleg, hogy hasonló kérdéseket nemrég már egy őszi feladatsorban el is lőttek. Az utolsó két kérdés viszont nem volt a legegyszerűbb.

Hatodik feladat a gázelegyes számolás egy típuspélda volt. A Villányi példatárban és a saját számolási példatáramban is van ilyen feladat szinte szó szerint. Tehát itt az, hogy valaki ezt a feladatot sikeresen tudta-e abszolválni vagy sem főleg attól függött, hogy gyakoroltattak-e vele vagy gyakorolt-e nagyon hasonlót.

Hetes feladat az elektrolízises-oldatos. Ez is egy típuspéldának mondható. Itt megint sok múlott azon, hogy hasonlót gyakoroltatok-e a felkészülés során vagy sem (nálam is és a Villányi példatárban is van nagyon hasonló feladat).

Nyolcas feladat, a veseköves. Nos igen, ez azért egy nehezebb számolási feladat volt, mert nagyon sok helyen el lehetett rontani. Tovább nehezítette a feladatot az, hogy a vesekőben kalcium-oxalát van, de a titrálási folyamat egyenletét oxálsavval felírva és ionegyenlet formájában adták meg. Itt nagyon sokat számított, hogy tanultad-e azt, hogy miért oxálsavval írják fel az egyenletet és miért nem kalcium-oxaláttal.

Kilences feladat az egyensúly.  A feladat első két része szerintem közepes nehézségű volt, nagyon sokat számított az, hogy hasonló példákat gyakoroltattak-e veletek vagy sem, ugyanis, ha valaki nem jött rá, hogy p=cRT, akkor onnantól a feladat b része biztosan kuka volt. A c rész azonban szerintem nem volt egy nagy meglepetés.

Összefogalava: 

Ahogy már írtam nem volt a legkönnyebb, de a legnehezebb feladatsor sem, viszont szerintem a tavaly májusi írásbeli azért valamivel könnyebb volt. A feladatsor legnagyobb nehézsége szerintem (és a hozzám eljutott visszajelzések alapján is) az időbeosztás volt, mert voltak olyan feladatok amikre a megszokottnál több idő kellett (pl.: esettanulmány, egyszerű választások). Tehát ennél a feladatsornál könnyen járhatott úgy az ember, hogy megcsúszott az idővel és utána a kapkodás és a nagy mértékű stressz miatt 1-2 feladatot vagy nagyon gyorsan kellett megoldania és emiatt olyan hibákat vétett, amiket alapból nem szokott vagy be sem tudott minden feladatot fejezni.

Én szívből remélem, hogy minél többen bekerültök a kívánt egyetemre. Aki mégsem, annak ismét csak azt tudom mondani, hogy gondolja át, hogy miért nem sikerült úgy a vizsga, ahogy kellett volna. Ne adja fel, valósítsa meg az álmait, mert abban teljesen biztos vagyok, hogy csak akkor lesztek teljesen boldogok, ha azt csináljátok az életben, amit mindig is szerettetek volna!

Ha bármiben szerednéd, hogy segítsek, vagy kérdésed lenne, akkor nézz szét a honlapomon vagy keress fel mailben bátran (lenart.gergely.mk@gmail.com)!

A legjobbakat nektek és szép nyarat!

Lénárt Gergely okl. vegyészmérnök, kémia magánoktató