Saját anyagom

A jegyzetem és példatáram ismertetője

(érdemes végigolvasni, hogy tudd, hogy mire számíts)


Az általam írt tananyag három fő részből áll: tankönyv és a hozzá tartozó ellenőrző kérdések, gyakorló feladatok az elmélethez és számolási példatár. Ez a három rész teljesen lefedi az emelt szintű kémia érettségi követelményeit. 

Én még emlékszem, hogy amikor érettségiztem, akkor nekem és a sorstársaimnak mi okozott nehézséget a felkészülés során így ezekből tanulva igyekeztem diákbarátabbá tenni az általam írt anyagot. Az egyik legnagyobb fejtörés a tankönyvek nyelvezetének értelmezése és a száraz, tömör szövegkörnyezet olvasása volt. Már az első oldalaktól kezdve olyan "nagyon tudományosan" megfogalmazott kifejezésekkel, fogalmakkal találkoztam amelyek "kisütötték az agysejtjeimet", nagyon nehéz volt értelmeznem és ezáltal megtanulnom őket. Az már ezek mellett csak mellékes, hogy néha bizony fizikai fájdalommal járt az elmélet egyes részeinek a megtanulása. A tankönyvem megírása során igyekeztem úgy fogalmazni, hogy ne azt érezd, hogy kötelező kémiát tanulsz, hanem azt, hogy egy tudományos jellegű regényt olvasol, hátha így még sikerül is megszeretned ezt a számomra elég kedves tudományt. Természetesen a kötelező fogalmakat úgy is leírtam, olyan szakszavakat használva, ahogyan azt a vizsgán elvárják. A tankönyvem mellé készült egy gyakorló feladatgyűjtemény is, melyben a hangsúlyt a régebbi érettségi feladatok megoldására fektetem.  Erről bővebb információt és mintaanyagot a tankönyv és hozzá tartozó példatár almenüpontban találsz.

A másik és egyben a legnagyobb nehézséget a számolások okozták. Emelt kémiából sajnos nincs túl sok példatár, melyek közül választani lehet a felkészülés során. Van olyan feladatgyűjtemény, amelyik nagyon jó, jól van felépítve és eredményesen fel lehet általa készülni a vizsgára. Azonban amit én a számolási gyakorlókönyvek esetében nagyon hiányoltam az az összes féladat teljes levezetése részletes magyarázattal, hogy mit, miért és hogyan (nem pedig csak egy végeredmény megadása). Ez lényegesen megkönnyítette volna nekem anno időben és energiában a felkészülést. A számolási példatáram megírása közben erre különös hangsúlyt fektettem, hogy minden egyes feladat részletesen magyarázva le legyen vezetve. A magyarázatot igyekeztem úgy írni, mintha ott lennék és éppen órát tartanék. A számolási példatáramról bővebb információt és mintaanyagot a számolási példatáram almenüpontban találsz.

Nézd végig az összes almenüpontot és használd bátran bármelyik ide feltöltött anyagot!