Szemináriumi órára

Minden évben szervezünk Soós Noémi kollégámmal (biológia) kémia és biológia szemináriumi órákat. Ezeknek az óráknak a célja 1-1 témakör átbeszélése és részletes kigyakorlása főként érettségi példák megoldásán keresztül, hogy a diákok kapjanak egy plusz löketet az írásbeli vizsgához. Az órák jellemzően az írásbeli vizsga előtt pár hónappal vannak. 


2022 májusi vizsgára felkészítő szemináriumi órák 

Kedves Diákok! (hosszú, de kérlek olvasd végig figyelmesen a jelentkezés előtt)

A ChemBio (kémia és biosz érettségizők csoportja) facebook csoportban az előzetes igényfelmérés alapján úgy néz ki, hogy az összes kiírt témakörből szükséges lenne szemináriumi órákat tartani. Emiatt idén a hagyományoktól eltérően az órákat előbb kezdem el megszervezni, hogy mindenre legyen idő.

Mi az órák célja és kiknek ajánlod?

A szemináriumi órák során 1-1 témakört fogok részletesebben átvenni csakis érettségi példák megoldásain keresztül. Igyekszem a régebbi érettségi feladatokból minél többet megoldani, illetve úgy összeválogatni őket, hogy lehetőleg minden kardinális típuspélda előkerüljön és az esetleges tipikus buktatókra is fel tudjam hívni a figyelmet. Szinte minden témakör esetén fogok tartani egy rövid bevezetőt, melynek célja összefoglalni minden olyan összefüggést, amelyek ismerete fontos az adott témakörhöz. Az órák elsősorban azoknak lesznek hasznosak, akik az adott témakörből kevés érettségi példát oldottak meg és/vagy szeretnék átismételni a főbb típuspéldákat plusz gyakorlás gyanánt, hogy minél magasabb pontot érhessenek el az írásbeli vizsgán. Kérdezni lehet majd bátran az órákon, sőt szeretem is, ha van kérdés.

Hogyan lesznek megtartva az órák, illetve esetleg tudsz magadról anyagot mutatni, hogy lássam, hogy hogyan tanítasz?

A vírushelyzetre való tekintettel az órák csak úgy, mint tavaly tavasszal és nyáron, online lesznek megtartva (skypon vagy zoomon keresztül, ez létszámfüggő). A YouTube csatornámon számos videóanyagot találsz, melyekbe érdemes jelentkezés előtt belenézni, hogy lásd, hogy hogyan oktatom a kémiát. A volt tanítványaim rólam írt véleményeit itt találod.

Pontosan milyen témakörökből lesznek szemináriumi órák és mikor?

Az előzetes felmérés szerint idén is (immáron harmadik éve) úgy néz ki, hogy minden témakörből lesz 1-1 alkalom. Az időpontokat fokozatosan fogom meghirdetni, és az órák jellemzően vasárnaponként nap közben, és 1-2 alkalommal szombaton lesznek (február és április között). Az aktuálisan meghirdetett témaköröket lejjebb görgetve láthatod. 

Mi a helyzet, ha mégsem tudok részt venni az adott időpontban, vagy későn kapcsoltam és nagyon szeretném az óra anyagát?

Ha bármi közbejönne, vagy csak szimplán nem jó neked a meghirdetett időpont, akkor sincs para, mert az órákat videóra fogom venni és az írásbeli vizsgáig korlátlan hozzáférést fogok biztosítani az oktatási felületemen keresztül. Ez azoknak is hasznos, akik részt tudtak venni az órán, mert ők is bármikor és bármennyiszer visszanézhetik a videókat. Ha későn kapcsoltál és lemaradtál valamelyik alkalomról, akkor utólag is lesz lehetőség megvásárolni az óra anyagát.

Miből fogunk feladatokat megoldani, illetve mi a helyzet azokkal a számolási példákkal, amiket nem csinálunk meg az órán?

Én témakörökre lebontva összegyűjtöttem az összes, számoláshoz és elmélethez tartozó érettségi feladatot 2006-2021 között. Ebből a tematikusan szétbontott feladatgyűjteményből fogunk feladatokat megoldani. Mivel minden feladat megoldása lehetetlen lenne és nem is cél, hogy legyen otthon is miből gyakorolni, ezért a számolási témakörök esetében minden egyes számolási példát nagyon részletesen magyarázva levezettem, hogy azok a példák se okozzanak gondot, amelyeket nem oldunk meg az órán. Természetesen az adott órán résztvevők az írásbeli vizsgáig korlátlan hozzáférést kapnak az általam írt levezetésekhez is biztosabbá téve a sikert! Kicsit lejjebb görgetve, az aktuálisan meghirdetett témakörök anyagait feltöltöttem, így betekintést nyerhetsz abba, hogy milyen példákkal készülök az órára, illetve abba is, hogy mit értek általam írt részletes levezetés alatt.

Milyen hosszú lesz egy alkalom, mennyibe kerül és hogyan lehet fizetni illetve jelentkezni?

Egy-egy alkalom 4 tanóra hosszú lesz egy 15 perces (vagy 2 db 10 perces) szünettel. Az alkalmakon való részvétel díja 4000 Ft, azonban azoknak, akik előfizettek a számolási példatáramra vagy a kidolgozott érettségi számolási feladatokra csupán 3000 Ft (25% kedvezmény).

Fizetni utalással lehet majd és a befizetett összegről természetesen számlát adok. Az utalási adatokat mailben fogom kiküldeni a jelentkezőknek. Jelentkezni a lentebb lévő űrlap kitöltésével lehet.

Aktuálisan meghirdetett alkalmak:

10. április 23. szombat 16:00-kb. 19:15 szerves kémia feladatmegoldó szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

11. április 24. vasárnap 12:00-kb. 15:15 szerves vegyületek képletének a meghatározása és egyéb szerveses számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába: 

12. április 24. vasárnap 17:00-kb. 20:15 összetett, nehezebb, több témakört átívelő feladatos számolási szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

Már több szemináriumi óra is lement (lásd az űrlap alatt). Ha szeretnéd utólag megvásárolni az egyes témakörök teljes anyagát (videó és kidolgozott számolások), akkor keress meg mailben. A többi, még hátralévő témakör meghirdetése hamarosan. Jelenleg ezekre tudsz jelentkezni:

Ha kérdésed lenne a jelentkezés előtt, akkor írj bátran a lenart.gergely.mk@gmail.com címre! 

Jelentkezés

Eddig megtartott szemináriumi órák

Ha szeretnéd utólag megvásárolni az egyes témakörök teljes anyagát (videó és kidolgozott számolások), akkor keress meg mailben (lenart.gergely.mk@gmail.com).

1, Február 27. vasárnap 12:00-kb. 15:15 oldatok összetételén, kikristályosodáson, átkristályosításon és kristályvizes vegyületeken alapuló vegyes számolások szemináriumi óra.Nézz bele az óra anyagába:

2. Február 27. vasárnap 17:00-kb. 20:15 erős és gyenge savak-bázisok pH számolásán alapuló vegyes számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

3. március 6. vasárnap 12:00-kb. 15:15 gázelegyes szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

4. március 6. vasárnap 17:00-kb. 20:15 egyensúlyos számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába: 

5. március 27. vasárnap 12:00-kb. 15:15 sztöchiometrián és titráláson alapuló számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

6. április 3. vasárnap 12:00-kb. 15:15 fém- és porkeverékes (összetett) számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

7. április 9. szombat 17:00-kb. 20:15 termokémiás (összetett) számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

8. április 10. vasárnap 12:00-kb. 15:15 általános és szervetlen kémia érettségi feladatmegoldó szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába:

9. április 10. vasárnap 17:00-kb. 20:15 redoxi iránya és elektrokémiás (összetett) számolások szemináriumi óra. Nézz bele az óra anyagába: