Szemináriumi órára

Minden évben szervezünk Soós Noémi kollégámmal (biológia) kémia és biológia szemináriumi órákat. Ezeknek az óráknak a célja 1-1 témakör átbeszélése és részletes kigyakorlása főként érettségi példák megoldásán keresztül, hogy a diákok kapjanak egy plusz löketet az írásbeli vizsgához. Az órák jellemzően az írásbeli vizsga előtt pár hónappal vannak. 


2021 májusi vizsgára felkészítő szemináriumi órák 

Kedves Diákok! (olvasd végig figyelmesen a jelentkezés előtt)

A ChemBio (kémia és biosz érettségizők csoportja) facebook csoportban az előzetes igényfelmérés alapján úgy néz ki, hogy az összes kiírt témakörből szükséges lenne szemináriumi órákat tartani. Emiatt idén a hagyományoktól eltérően az órákat előbb kezdem el megszervezni, hogy mindenre legyen idő.

A számolási szemináriumi órák során 1-1 témakört fogok részletesebben átvenni csakis érettségi példák megoldásain keresztül. Igyekszem a régebbi érettségi feladatokból minél többet megoldani, illetve úgy összeválogatni őket, hogy lehetőleg minden kardinális típuspélda előkerüljön és az esetleges tipikus buktatókra is fel tudjam hívni a figyelmet. Mindent témakör esetén tartani fogok egy rövid bevezetőt, melynek a célja összefoglalni minden olyan összefüggést, amelyek ismerete fontos az adott számolási példákhoz.  Az órák elsősorban azoknak lesznek hasznosak, akik az adott témakörből kevés érettségi példát oldottak meg és/vagy szeretnék átismételni a főbb típuspéldákat plusz gyakorlás gyanánt.

A vírushelyzetre való tekintettel az órák csak úgy, mint tavaly tavasszal és nyáron, online lesznek megtartva (skypon vagy zoomon keresztül). Az alkalmakat idén is videóra veszem, tehát lesz lehetőség többször is visszanézni őket. 

A YouTube csatornámra feltöltöttem egy régebbi számolási szemináriumi órám egy részletének videóanyagát, hogy el tudjátok képzelni, hogy hogyan is zajlanak ezek az órák. A jelentkezés előtt érdemes belenézni a videóba. 

Minden óra előtt a jelentkező diákok kapni fognak egy pdf filet, amely tartalmazni fogja az adott témakör összes régebbi érettségi feladatait illetve azoknak általam írt nagyon részletesen magyarázott megoldásait. A részletesen magyarázott megoldások lényege, hogy ha elakadnál, akkor legyen a kezedben egy olyan levezetés, ami által tovább tudsz haladni. Magukat a feladatsorokat fel is töltöttem az alkalmakhoz, hogy lássátok, hogy miből fogunk dolgozni (1-1 feladat megoldását is feltüntettem, hogy megtekinthessétek, hogy milyen részletességgel dolgozom ki a feladatok megoldásait). 

Egy-egy alkalom 4 tanóra hosszú lesz egy 15 perces szünettel. Az alkalmakon való részvételi díj 3500 Ft (875 Ft/tanóra)/alkalom. Fizetni utalással lehet majd és a befizetett összegről természetesen számlát adok. Az utalási adatokat mailben fogom kiküldeni a jelentkezőknek.

Ez eddig lement témakörök videóanyagát és a hozzájuk tartozó részletesen, megoldásokkal kidolgozott feladatsort is meg lehet vásárolni azoknak, akik lemaradtak, de szerettek volna részt venni az órán. Erről infókat picit lejjebb találsz (jelentkezési űrlap alatt).

A májusi vizsgára felkészítő szemináriumi órák lezajlottak. Ha lemaradtál róla, akkor utólag meg lehet vásárolni az óra videóanyagát a részletesen kidolgozott anyaggal (infókért görgess lejebb)

Ha kérdésed lenne a jelentkezés előtt, akkor írj bátran a lenart.gergely.mk@gmail.com címre! 

Jelentkezés

Az összes (12) témakör lement Ha esetleg lemaradtál róla, akkor az órák videóanyagát és a hozzájuk tartozó részletesen, megoldásokkal kidolgozott feladatokat megvásárolhatod 

1, Február 7 vasárnap 17:00-20:15 Egyensúlyon alapuló számolási példák, az órához tartozó feladatsor:

2, Február 27 szombat 17:00-20:15 Gázelegyes érettségi példamegoldó. Az órához tartozó feladatsor:

3, Február 28 vasárnap 12:00-15:15 Titráláson és sztöchiometrián alapuló érettségi feladatok. Az órához tartozó feladatsor:

4, Február 28 vasárnap 17:00-20:15 Gyenge és erős savak pH számolásán alapuló feladatok. Az órához tartozó feladatsor:

5, március 21 vasárnap 12:00-15:15 Általános és szervetlen kémia feladatmegoldó szeminárium (az egész tananyagból átfogóan régebbi általános és szervetlen kémia érettségi példákat fogunk megoldani a problémásabb témakörökből, mint pl.: egyensúly eltolása, fémek oldódása savakban, lúgokban, elektrokémia, ionegyenlet felírása, sóhidrolízis, előállítások, anyagok tárolása stb...) Az órához tartozó feladatsor (nem fogjuk az összes példát az órán megoldani, az lehetetlen és értelmetlen, de gondoltam legyen meg egy helyen az összes ilyen jellegű példa):

6, március 21 vasárnap 17:00-20:15 Oldatok összetételén, kikristályosodáson, átkristályosításon és kristályvizes vegyületeken alapuló vegyes jellegű számolási szeminárium(csakis olyan régebbi főleg vegyes számolási érettségi feladatokat fogunk megoldani, melynek alapját az oldatok összetétele, kikristályosodás, kristályvizes vegyületek és azok kristályvíz tartalmának a meghatározása képezi). Az órához tartozó feladatsor:

7, Porkeverékeken alapuló vegyes jellegű számolási példák szeminárium: április 10 szombat 17-20 15 (csakis olyan régebbi főleg vegyes számolási érettségi feladatokat fogunk megoldani, melynek alapját a porkeverékek és ötvözetek képezik. Más témakörök. pl.: sztöchiometria, titrálás, termokémia stb... is elő fog kerülni). Az órához tartozó feladatsor:

8, Szerves kémia feladatmegoldó szeminárium: április 11 vasárnap 12-15 15 (az egész szerves kémia részből átfogóan régebbi érettségi példákat fogunk megoldani, igyekszem a problémásabb témaköröket minél jobban kigyakoroltatni. 

9, Termokémián alapuló (és vegyes) számolási példák szeminárium: április 11 vasárnap 17-20 15 (olyan régebbi számolási érettségi feladatokat fogunk megoldani, melynek alapját a reakcióhő, képződéshő, oldáshő számítása, körfolyamatok, elegyek és porkeverékek összetételének a meghatározása termokémiai úton képezi). Az órához tartozó feladatsor:

10, Elektrokémia (és vegyes) számolási szemináriumi óra: április 24 szombat 17-20 15 (olyan régebbi számolási érettségi feladatokat fogunk megoldani, melyek galvánelemen, a redoxi reakciók irányán és elektrolízisen alapulnak). Az órához tartozó feladatsor:

11, Szerves (és vegyes) számolási szeminárium: április 25 vasárnap 12-15 15(olyan régebbi érettségi feladatokat fogunk megoldani, mely szerves vegyületek égetésén és egyéb reakcióin, illetve szerves vegyületek képletmeghatározásán alapul). Az órához tartozó feladatsor:  

12, Összetett, több témakört átfedő számolási szeminárium: április 25 vasárnap 17-20 15 (ezen az alkalmon vegyes témakörű, eléggé összetett számolási feladatokat fogunk megoldani a régebbi érettségi feladatokból). Az órához tartozó feladatsor:

1-1 témakör videóanyaga és a hozzá tartozó kidolgozott feladatok ára témakörönként szintén 3500 Ft. Ha valamelyiket szeretnéd megvásárolni, akkor kérlek írj mailt (lenart.gergely.mk@gmail.com).