Feladatmegoldó szemináriumi órák

Minden évben szervezek kémia érettségi feladatmegoldó szemináriumi órákat. Ezeknek az óráknak a célja 1-1 témakör átbeszélése és részletes kigyakorlása csakis érettségi példák megoldásán keresztül, hogy a diákok kapjanak egy plusz löketet az írásbeli vizsgához. Az órák jellemzően az írásbeli vizsga előtt pár hónappal vannak. 


2024 májusi vizsgára felkészítő szemináriumi órák 

Kedves Diákok! (hosszú, de kérlek olvasd végig figyelmesen a jelentkezés előtt)

Az idei tanévben is (immáron 5. éve) szervezek néhány témakörből érettségi feladatmegoldó szemináriumi órát. Idén a bevétel 100%-át jótékony célokra szeretném fordítani (embereket és állatokat segítő szervezeteknek ajánlom fel, lásd pontosabban a fizetési infóknál és az aktuálisan meghirdetett alkalmaknál). Ha szeretnél az írásbeli vizsgáig 1-1 fontosabb témakört még jobban elmélyíteni/kigyakorolni csakis régebbi érettségi példák megoldásain keresztül és szeretnél segíteni másokon, akkor ez a lehetőség teljes mértékben neked szól! :-)

Mi az órák célja és kiknek ajánlod?

A szemináriumi órák során 1-1 témakört fogok részletesebben átvenni csakis érettségi példák megoldásain keresztül. Igyekszem a régebbi érettségi feladatokból minél többet megoldani, illetve úgy összeválogatni őket, hogy lehetőleg minden kardinális típuspélda előkerüljön és az esetleges tipikus buktatókra is fel tudjam hívni a figyelmet. Szinte minden témakör esetén fogok tartani egy rövid bevezetőt, melynek célja összefoglalni minden olyan összefüggést, amelyek ismerete fontos az adott témakörhöz. Az órák elsősorban azoknak lesznek hasznosak, akik az adott témakörből kevés érettségi példát oldottak meg és/vagy szeretnék átismételni a főbb típuspéldákat plusz gyakorlás gyanánt, hogy minél magasabb pontot érhessenek el az írásbeli vizsgán. Kérdezni lehet majd bátran az órákon, sőt szeretem is, ha van kérdés.

Hogyan lesznek megtartva az órák, illetve esetleg tudsz magadról anyagot mutatni, hogy lássam, hogy hogyan tanítasz?

Az órák csak úgy, mint tavaly tavasszal és nyáron, online lesznek megtartva (zoomon keresztül). A YouTube csatornámon számos videóanyagot találsz, melyekbe érdemes jelentkezés előtt belenézni, hogy lásd, hogy hogyan oktatom a kémiát. A volt tanítványaim rólam írt véleményeit itt találod. A jelentkezők a zoom linket mailben kapják meg a kezdés előtt kb. 15-20 perccel,

Mi a helyzet, ha mégsem tudok részt venni az adott időpontban, vagy későn kapcsoltam és nagyon szeretném az óra anyagát?

Ha bármi közbejönne, vagy csak szimplán nem jó neked a meghirdetett időpont, akkor sincs para, mert az órákat videóra fogom venni és az írásbeli vizsgáig korlátlan hozzáférést fogok biztosítani az oktatási felületemen keresztül. Ez azoknak is hasznos, akik részt tudtak venni az órán, mert ők is bármikor és bármennyiszer visszanézhetik a videókat. Ha későn kapcsoltál és lemaradtál valamelyik alkalomról, akkor utólag is van lehetőség megvásárolni az óra anyagát.

Miből fogunk feladatokat megoldani, illetve mi a helyzet azokkal a számolási példákkal, amiket nem csinálunk meg az órán?

Én témakörökre lebontva összegyűjtöttem az összes, számoláshoz és elmélethez tartozó érettségi feladatot 2006-2023 között. Ebből a tematikusan szétbontott feladatgyűjteményből fogunk feladatokat megoldani. Mivel minden feladat megoldása lehetetlen lenne és nem is cél, hogy legyen otthon is miből gyakorolni, ezért a számolási témakörök esetében minden egyes számolási példát nagyon részletesen magyarázva levezettem, hogy azok a példák se okozzanak gondot, amelyeket nem oldunk meg az órán. Természetesen az adott órán résztvevők az írásbeli vizsgáig korlátlan hozzáférést kapnak az általam írt levezetésekhez is biztosabbá téve a sikert! Kicsit lejjebb görgetve, az aktuálisan meghirdetett témakörök anyagait feltöltöttem, így betekintést nyerhetsz abba, hogy milyen példákkal készülök az órára, illetve abba is, hogy mit értek általam írt részletes levezetés alatt.

Milyen hosszú lesz egy alkalom, mennyibe kerül és hogyan lehet fizetni illetve jelentkezni?

Egy-egy alkalom 3-4 tanóra hosszú lesz (témakörtől függően) egy 15 perces (vagy 2 db 10 perces) szünettel. 

Ahogy a bevezetőben is írtam, idén a bevétel 100%-át jótékony célokra ajánlom fel, ezért az egyes alkalmaknak nincs egy fix díja, hanem csak egy minimális díja. Ez a minimális díj 2000 Ft/alkalom. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy részt vehess egy adott alkalmon (vagy megkapd utólag az óra anyagát) minimum 2000 Ft-tal kell egy szervezetet támogatnod, de persze ha úgy érzed, akkor ennél többel is lehet!

Az egyes alkalmak díját nem nekem kell elutalnotok, hanem az adott alkalomnál feltüntetett szervezetek valamelyikének. Az utalás teljesüléséről majd mailben bizonylatot fogok kérni (természetesen személyes és egyéb adatok kitakarásával, csupán azt szeretném látni, hogy hova és mennyit utaltál). Az utalásról bővebb infót mailben küldök majd a jelentkezőknek.

Jelentkezni a lentebb lévő űrlap kitöltésével lehet.

Aktuálisan meghirdetett alkalmak:

2. alkalom: elektrolízises érettségi példák. Időpont: 2024. április 14. 13:00-15:45. A témakörhöz tartozó számolási feladatok, azaz ezekből fogok jó párat megoldani:

A második alkalmon való részvétellel gyermekeken segítő szervezeteket támogathatsz:

Ha kérdésed lenne a jelentkezés előtt, akkor írj bátran a lenart.gergely.mk@gmail.com címre! 

Jelentkezés