Egyéb hasznos anyagok

Itt főként olyan kiegészítő, összefoglaló anyagokat találsz, amelyek egy-egy kisebb téma gyors átismétléséhez hasznosak. Ezeket az anyagokat a ChemBio (biológia és kémia érettségizők csoportja) facebook csoportba is feltöltöttem. Ezen felül a YouTube csatornámon (lenartchem)  további számolást és elméletet gyakorló videókat is megtalálsz.

Ha a részletesen kidolgozott számolási példatáramba is bele szeretnél tekinteni, akkor katt ide, ha pedig velem szeretnél felkészülni a vizsgára, akkor itt megnézheted az egyes lehetőségeket!

Hamarosan további hasznos anyagokat, összefoglalókat is feltöltök... :-)


Értékes jegyek és kerekítés

A számolási példák esetében állandó problémát szokott okozni a rész- és végeredmények értékes jegyének helyes megadása és a kerekítés szabályainak alkalmazása. Ez nem meglepő, hiszen szinte sehol nincsenek leírva összeszedetten a szabályok. Én igyekeztem összegyűjteni az emelt kémia vizsgához szükséges szabályokat:Emelt szinten fontosabb savak és jellemzésük

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttem az emelt szinten fontosabb savakat. Erősség és értékűség szempontjából jellemeztem őket, savmaradék ionjaik nevét képletét és megadtam: