Egyéb hasznos anyagok

Itt főként olyan kiegészítő, összefoglaló anyagokat találsz, amelyek egy-egy kisebb téma gyors átismétléséhez hasznosak. Ezeket az anyagokat a ChemBio (biológia és kémia érettségizők csoportja) facebook csoportba is feltöltöttem. Ezen felül a YouTube csatornámon (lenartchem)  további számolást és elméletet gyakorló videókat is megtalálsz.


Radioaktív sugárzások

A radioaktív sugárzások ismerete az emelt kémia vizsgán is szóba kerülhet, így röviden összefoglaltam őket.


Szerves vegyületek képletének a meghatározása (elméleti bevezető)

A szerveses számolási példáknál az egyik legnagyobb problémát az általános égési egyenletek felírása okozza. A mellékelt fileban összefoglaltam azokat a fogalmakat és egyenleteket, amelyek elengedhetetlenül fontosak ennél a témakörnél.


Értékes jegyek és kerekítés

A számolási példák esetében állandó problémát szokott okozni a rész- és végeredmények értékes jegyének helyes megadása és a kerekítés szabályainak alkalmazása. Ez nem meglepő, hiszen szinte sehol nincsenek leírva összeszedetten a szabályok. Én igyekeztem összegyűjteni az emelt kémia vizsgához szükséges szabályokat:Szervetlen vegyületek előállítása

A szervetlen kémiában örökös problémát szokott okozni a reakcióegyenletek és különféle előállítási folyamatok ismerete. Az alábbi pdf fileban az emelt szinten fontosabb szervetlen vegyület előállításait találod meg összefoglalva. Az egyenletek ismerete emelt szinten erősen ajánlott a sikeres vizsga érdekében:


Redoxireakciók iránya

Egy kényes témakör általános kémiából (van ennél kedveltebb is). A redoxireakciók irányának ismerete nagyon fontos a szervetlen kémia tanulásához és megértéséhez (nem mellesleg szóbelin is kérdezték már nem egyszer):

Szervetlen vegyületek hétköznapi nevei

Gyakran előforduló pontvesztési lehetőség elméleti és számolási példák esetén az, hogy a diákok nem tudják a hétköznapi neveket és így rossz vegyülettel dolgoznak, számolnak. Ez az összefoglaló táblázat azért íródott, hogy többet ez már ne okozzon problémát (köszönet az egyik volt tanítványomnak, Gallina Domonkosnak a közreműködésben):


Polimerizációs és polikondenzációs reakciók

A következő file az emelt szinten fontosabb polimerizációs és polikondenzációs műanyagokat foglalja össze egy-két hasznos felhasználással:


Emelt szinten fontosabb ionok

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttem nektek az emelt kémia érettségin fontosabb ionokat képlettel és névvel együtt. Ez azok számára lehet különösen hasznos, akik már rég vagy szinte abszolút nem tanultak kémiát és kezdőként vágnak bele az emelt szintre való felkészülésre:


Emelt szinten fontosabb savak és jellemzésük

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttem az emelt szinten fontosabb savakat. Erősség és értékűség szempontjából jellemeztem őket, savmaradék ionjaik nevét képletét és megadtam:


Rácstípusok összeghasonlítása

Egy összefoglaló táblázat a rácstípusokról egy gyors ismétlés érdekében:


Szerves vegyületek kimutatása

Egy összefoglaló a formil csoportot tartalmazó vegyületek (ezüsttükör és Fehling próbák), fehérjék és keményítő kimutatásáról. Emelt szinten ezeket mindenképp tudd:


Csapadékok

Egy lista a csapadékok képletéről és színéről azoknak, akiknek meggyűlt a baja vele a feladatmegoldások közepette: