Matek alapjai a kémiához

Online szemináriumi óra lehetőség a kémiához szükséges matematikai alapokhoz

Tapasztalatom szerint az emelt kémia vizsgára készülő diákok minimum harmadának alapvető gondjai vannak a számolási példák megoldásához szükséges matematikai háttérrel és ezzel sajnos a kémia tanárok többsége nem is foglalkozik. Emiatt azok a diákok, akiknek gyengébb a matematikai tudása és/vagy készsége sokkal jobban félnek a számolásoktól. Olykor el is megy az önbizalmuk, elkönyvelik magukat butának, a kémiát pedig egy mumus tárgynak. Azonban az, hogy a matek gyengébben megy, még nem azt jelenti, hogy valaki buta lenne, mindenki más, attól függetlenül simán lehetsz még egy nagyon sikeres és jó orvos a jövőben, hogy nem vagy egy nagy Spieler matekból. Szerencsére az emelt kémia vizsgához nem szükséges annyira durva matematikai tudás, ami mégis, az tanulható, kigyakorolható.

Szeretném, ha senkinek sem menne el a kedve a kémiától a matek miatt, ezért Kovács János barátomat/kollégámat megkértem, hogy szervezzen egy olyan szemináriumi órát, ami kifejezetten a kémiához szükséges matematikával foglalkozik.

Jánosról mindenképp érdemes tudni, hogy anno ő is hasonló cipőben járt, mint Ti, azaz érettségizett emelt szinten kémiából. Felvételt nyert a debreceni egyetem vegyészmérnöki karára, azonban ő, hozzám hasonlóan a boldogságát és hivatását a tanításban látta meg. Ezért szakot váltott és végül matematika-történelem szakos tanárként folytatta a tanulmányait. Személyes véleményem szerint egy ilyen jellegű szemináriumi óra megtartására ő a legjobb ember, mert hivatásos matematika magánoktató, akinek nagy tapasztalata van az olyan diákokkal, akiknek nehezen megy a matek, valamilyen szinten ért a kémiához és az egyik legtürelmesebb ember akit ismerek.

Kiknek ajánlott ez az óra, kb. mire számíthatunk és persze milyen platformon keresztül lesz megtartva?

Ahogy a fenti leírásban is olvashattátok, ezt az online órát kifejezetten azoknak szervezzük, akiknek segítség kell a kémiához szükséges matematikai alapokhoz. Az óra célja minden olyan matematikai témakör elmagyarázása és kigyakorolása konkrét példákon keresztül (ahol lehetett, ott igyekeztünk kémiás példát hozni), ami szükséges az emelt kémia számolásokhoz, pl.: arányosság, százalékszámítás, egyszerűbb és bonyolultabb (pl.: törtes, emeletes törtes) egyenletek, egyenletrendszerek (törtes, vegyes szorzattal rendelkező), másodfokú egyenletek megoldása, logaritmus, hatványozás, mértékegység átváltás, normálalakba átváltás stb. illetve a számológép használatának begyakoroltatása két típuson (Casio FX-570ES PLUS , Casio FX-991CE X) bemutatva (ugyanis egy jó számológép akár egy felvételit is megmenthet :-) ).

Az óra zoomon keresztül lesz megtartva, a zoom linket az óra előtt kb. 20 perccel küldi ki János e-mailben.

Ki tartja az órát, mikor lesz és mennyiért?

A zoomos online szemináriumi órát Kovács János tartja (fentebb olvashatsz róla a bevezetőben, ha még nem tetted meg).

A szemináriumi óra 2023. december 3-án, vasárnap 10 és 16 órától lesz, körülbelül 4 tanóra hosszúságú. A délelőtti órán kizárólag a Casio FX-570ES PLUS típusú géppel fogtok dolgozni, délután pedig a Casio FX-991CE X típusúval. A létszám limitált, így túljelentkezés esetén igyekszünk további időpontot is meghirdetni.

A négy tanórás alkalom díja 4000 Ft (1000 Ft/tanóra), melyet utalással tudtok majd rendezni (természetesen számlát kaptok a befizetett összegről). Az utalási adatokat János majd e-mailben küldi ki a jelentkezett diákoknak.

Mit fogok kapni pontosan ezért?

Az alkalom 4 tanórányi lesz egy 15 perces szünettel, azaz a délelőtti csoport 13:15, a délutáni 19:15 körül fog végezni.

Az alkalom áráért mindkét óra anyagát megkapjátok majd, így ha még a számológép vásárlása előtt vagytok, akkor megnézhetitek mindkettőt. A délelőtti, illetve a délutáni alkalom feladatsora hasonló jellegű lesz, viszont más számokkal, így kedvetekre gyakorolhattok majd.

Ezen kívül a kurzus tagjai igény szerint januárban és február végén, szintén egy-egy vasárnapi alkalommal kérdezhetnek majd egy újabb Zoom beszélgetésben, így biztosan nem marad bennetek kérdés. Ezen alkalmak majd 2024-ben lesznek kihirdetve.

Szeretnék jelentkezni, de egyik géppel sem rendelkezem. Melyik időpontot válasszam?

Ha esetleg már rendelkeztek valamelyikkel a kettő közül, akkor az annak megfelelő időpontot írjátok meg az űrlapon. Fontos, hogy néhány, kevésbé népszerű típus is ugyanazt tudja, mint az említettek. Ez esetben nyugodtan kérdezzétek meg Jánost, hogy melyikhez érdemesebb becsatlakozni.

Szeretnék részt venni az órán, de nem jó az időpont. Készül felvétel az óráról?

Természetesen igen, a teljes órát felveszi János, így azok sem maradnak le, akik bármi oknál fogva nem tudnak részt venni az órán. Az óra videóanyaga a májusi írásbeli vizsgáig elérhető lesz (annyiszor nézed meg, ahányszor akarod)

Későn láttam a lehetőséget, meg lehet vásárolni utólag is az óra videóanyagát?

Természetesen igen. Ez esetben kérlek jelentkezz ugyanúgy a lenti űrlapon.

Jelentkezés

A jelentkezéshez kérlek töltsd ki az alábbi űrlapot. Max. pár napon belül vissza fogjuk igazolni a jelentkezésedet.

A felkészítő ugyan online van, de a létszám korláthoz kötött így kérlek az időpont kiválasztásnál legyél minél rugalmasabb (azaz, ha mindegy, hogy melyik alkalomra mész, akkor azt jelöld kérlek):


Mivel a szemináriumi órát Kovács János egyéni vállakozó tartja, ezért a jelentkezési űrlap kitöltésével hozzájárulsz ahhoz, hogy János megkapja az elérhetőségedet kiszárólag a felkészítővel kapcsolatos információ átadás, illetve a számlázás végett! Ha a jelentkezés előtt kapcsolatba szeretnél lépni Jánossal, akkor elérhetősége: kja0112358@gmail.com.

Ha részletesen kidolgozott emelt kémia érettségi számolási feladatok is érdekelnek, akkor bővebb infót itt találsz!