Számolási példatáram

A számolási példatáram 15 fejezeten keresztül egészen az alapoktól indulva készít fel az emelt szintű vizsgára. Ez azt jelenti, hogy nem csak azok tudnak belőle sikeresen felkészülni, akiknek már van némi kémiai előképzettségük, hanem azok is, akik a nulláról indítanak.

Minden fejezet elején található egy elméleti bevezető, amely összefoglalja az adott témakörben fontos fogalmakat, képleteket. Ezután szinte minden fejezetben a számolási feladatok három részre bontódnak: alapfeladatok, haladó feladatok, érettségi feladatok. Alapfeladatok, ahogyan a neve is sugallja, olyan feladatok, melyek az adott témakört vezetik be, azok alapját képzik. Ezen feladatok kigyakorlása kulcsfontosságú a nehezebb feladatok megértéséhez. A haladó szintű példák már nehezebb, sok esetben érettségi szintű feladatok. Ezekkel a feladatokkal lehet a vizsga típuspéldáit gyakorolni, a kémiai gondolkodásmódot elsajátítani. Az érettségi feladatok tényleg érettségi feladatok. Ez azt jelenti, hogy témakörönként szétválogattam 2005-től a régebbi számolási vizsgafeladatokat és beillesztettem az adott fejezeteimbe témánként. Ez szerintem nagyon hasznos, ugyanis a régebbi érettségi példák megoldása a megfelelő háttértudás birtokában az egyik legfontosabb része a vizsgára készülésnek. Aki becsülettel végigcsinál minden feladatot a példatáramból, az egyben azt is jelenti, hogy 2005-től az összes érettségi példát megoldotta. Természetesen folyamatosan bővítem az irományt az éppen aktuális érettségi feladataival.  

Ahogy azt már írtam, a példatáramban minden feladat nagyon részletesen, magyarázattal le van vezetve. Picit lejjebb görgetve kukkants bele a 8. fejezetbe, hogy lásd miről is beszéltem eddig.

Példatár fejezetlistája

Példatár 8. fejezete (teljes fejezet)


A példatár megírását a Magister Universitas Érettségi Előkészítő támogatta