Szóbeli felkészítő szemináriumi óra

Az emelt kémia szóbeli három részből áll. Az "A" tétel egy hosszabban kifejtős tétel. Itt egy adott  témakört (pl.: két vegyület összehasonlítása, egy vegyület jellemzése, egy főcsoport jellemzése, szerves reakciók jellemzése, termokémia stb...) kell megadott szempontok által kifejtenie a vizsgázónak. A "B" tétel a kémiai kísérletek, erről láss több infót jelentkezés a kísérleti órára almenüpontban.  A "C" altétel egy problémamegoldási feladat (pl.: vizes oldatok sorba rakása pH növekvő sorrendbe, forráspont szerinti sorrend, egyensúly eltolása, szabad-e NaOH-t PET palackban tárolni stb...). Itt a vizsgázó általában egy gondolkodtató kérdést kap, amit meg kell helyesen oldania és meg is kell a válaszát indokolni.

A diákjaim kérésére évekkel ezelőtt elkezdtem az írásbeli vizsga előtt és után egy két alkalmas kifejezetten a szóbelire ráerősítő szemináriumi órákat szervezni. A pozitív visszajelzések miatt ez a gyakorlat állandósult nálam. Ezen az órán egyrészt arra megyek rá, hogy adott "A" tételfajtákat hogyan érdemes felépíteni a kidolgozás során, hogyan fejezzétek ki magatokat a vizsgán hogy lehetőleg maximális pontot kapjatok. Másrészt problémásabb "C" altételeket oldunk meg. Az órán résztvevők megkapják az általam összeírt összes "A" és "C" tételötletet, a "C" altételeket ki is dolgoztam.2024 tavaszi vizsga szóbeli "A" és "C" részére felkészítő szemináriumi óra

Hogyan fog kinézni az óra? 

A felkészítő két alkalmas. Az első alkalom az "A" tételek kidolgozásáról fog szólni. Itt különböző fajta "A" tételötleteken keresztül bemutatom, hogy hogyan is érdemes az egyes kifejtős tételeket felépíteni, milyen nyelvezetet használjatok és milyen egyéb pontot érő tényezőkre (pl.: függvénytábla használata stb...) figyeljetek oda.

A második alkalmon az óra első felében az "A" tételötletekkel folytatom, majd a második (hosszabb) felében problémásabb "C" altételötleteket fogunk megoldani (izomériás, forráspont és pH sorrendes, oldáshő-diagram stb...). Igyekszem a két alkalmon minden olyan "A" és "C" tételt átnézni, ami tapasztalatom szerint gondot szokott okozni a vizsgázóknak. 

Hogyan fogod megtartani az órát és mi a helyzet, ha mégsem tudok az adott időpontban megjelenni?

Az órákat online (zoom) fogom megtartani. Az órákról videofelvételt készítek, amit korlátlanul visszanézhettek a szóbeli vizsgáig, tehát ha nem tudsz részt venni mégsem az élő órán, az nem gond. Igény esetén a hozzáférés az őszi vizsgáig meghosszabbítható lesz, természetesen ingyen (bár remélem ezzel a lehetőséggel minél kevesebben élnek majd, mert szeretném, ha minél többen sikeres vizsgát teljesítenének most májusban szóval ez csak olyan vészhelyzeti lehetőség). 

Szeretek biztosra menni, így az eddig összeírt több, mint 200 "C" altételötletet kidolgozva is megkapjátok a szóbeliig :-)

Mikor lesznek az órák?

Mivel az órán elhangzottak, és a kidolgozott "C" altételötletek az írásbeli vizsgán is elég hasznosak lehetnek, ezért mindenképpen még bőven az írásbeli vizsga előtt szeretném megtartani az egyes alkalmakat. 

A két alkalom időpontja:

  • 1. alkalom március 10 vasárnap 13:00-15:30
  • 2. alkalom március 24 vasárnap 13:00-15:30

Mennyibe kerül és hogyan lehet fizetni, illetve jelentkezni?

Két lehetőség közül lehet lehet választani:

1, Abban az esetben, ha részt szeretnél venni az élő zoomos órákon akkor a felkészítő díja 9000 Ft. 

2, Ha már előre tudod, hogy Te csak az órákról készült felvételekből szeretnél készülni, azaz nem szeretnél részt venni az élő zoomos órán, hanem csupán hozzáférést kérsz az óra anyagához, akkor 6750 Ft (25% kedvezmény).

Fizetni mind a két esetben majd utalással lehet. Az utalási adatokat a jelentkezőknek mailben fogom kiküldeni és természtesen minden befizetett összegről számlát kaptok!

Jelentkezni a lenti űrlap kitöltésével lehet, a jelentkezés után pár napon belül küldök egy visszaigazoló mailt.

Pontosan milyen segédanyagokhoz kapok hozzáférést, ha jelentkezem?

  • Az általam összeírt több, mint 100 "A" tételötlethez
  • Az általam összeírt több, mint 200 "C" altételötlethez és azok általam írt, kidolgozott megoldásaihoz
  • Az idei órákról készülő felvételhez
  • A tavalyi órákról készült felvételhez 

Ha bármi kérdésetek lenne, akkor keressetek bátran! (lenart.gergely.mk@gmail.com)

A felkészítőre már nem lehet jelentkezni, de elő lehet fizetni a tananyagra (3000 Ft/hó) az oktatási felületemen keresztül amit itt tudsz elérni: linkJelentkezési űrlap