Szóbeli felkészítő szemináriumi óra

Az emelt kémia szóbeli három részből áll. Az "A" tétel egy hosszabban kifejtős tétel. Itt egy adott  témakört (pl.: két vegyület összehasonlítása, egy vegyület jellemzése, egy főcsoport jellemzése, szerves reakciók jellemzése, termokémia stb...) kell megadott szempontok által kifejtenie a vizsgázónak. A "B" tétel a kémiai kísérletek, erről láss több infót jelentkezés a kísérleti órára almenüpontban.  A "C" tétel egy problémamegoldási altétel (pl.: vizes oldatok sorba rakása pH növekvő sorrendbe, forráspont szerinti sorrend, egyensúly eltolása, szabad-e NaOH-t PET palackban tárolni stb...). Itt a vizsgázó általában egy gondolkodtató kérdést kap, amit meg kell helyesen oldania és meg is kell a válaszát indokolni.

A diákjaim kérésére évekkel ezelőtt elkezdtem az írásbeli vizsga előtt és után egy két alkalmas kifejezetten a szóbelire ráerősítő szemináriumi órákat szervezni. A pozitív visszajelzések miatt ez a gyakorlat állandósult nálam. Ezen az órán egyrészt arra megyek rá, hogy adott "A" tételfajtákat hogyan érdemes felépíteni a kidolgozás során, hogyan fejezzétek ki magatokat a vizsgán hogy lehetőleg maximális pontot kapjatok. Másrészt problémásabb "C" tételeket oldunk meg. Az órán résztvevők megkapják az előző diákjaim által húzott "A" és "C" tételeket, a "C" tételeket ki is dolgoztam.


2023 tavaszi vizsga szóbeli "A" és "C" részére felkészítő szemináriumi óra

Hogyan fog kinézni az óra? 

Az első alkalom az "A" tételek kidolgozásáról fog szólni. Itt különböző fajta régebbi tételeken keresztül bemutatom, hogy hogyan is érdemes az egyes tételeket felépíteni, milyen nyelvezetet használjatok és milyen egyéb pontot érő tényezőkre (pl.: függvénytábla használata stb...) figyeljetek oda.

A második alkalmon az óra első felében az "A" tételekkel folytatom, majd a második (hosszabb) felében problémásabb "C" tételeket fogunk megoldani (izomériás, forráspont és pH sorrendes, oldáshő-diagram stb...). Igyekszem a két alkalmon minden olyan "A" és "C" tételt átnézni, ami tapasztalatom szerint gondot szokott okozni a vizsgázóknak. 

Hogyan fogod megtartani az órát és mi a helyzet, ha mégsem tudok az adott időpontban megjelenni?

Az órákat online (zoom) fogom megtartani. Az órákról videofelvételt készítek, amit korlátlanul visszanézhettek a szóbeli vizsgáig, tehát ha nem tudsz részt venni mégsem az élő órán, az nem gond. Igény esetén a hozzáférés az őszi vizsgáig meghosszabbítható lesz, természetesen ingyen (bár remélem ezzel a lehetőséggel minél kevesebben élnek majd, mert szeretném, ha minél többen sikeres vizsgát teljesítenének most májusban szóval ez csak olyan vészhelyzeti lehetőség). Szeretek biztosra menni, így az eddig összegyűjtött több, mint 200 "C" tételt kidolgozva is megkapjátok a szóbeliig :-)

Mikor lesznek az órák?

Több lehetőség is van. Mivel kiváltképp a "C" tételek az írásbeli vizsgán is elég hasznosak lehetnek ezért mindenképpen még bőven az írásbeli vizsga előtt szeretném megtartani az egyes alkalmakat. Az opciók:

  • 1. lehetőség: február 10. péntek 17:30-20:00 és február 17. péntek 17:30-20:00 (a két időpont egy szemináriumhoz tartozik, mert ugyebár két alkalmas a szóbelis szemináriumi óra) BETELT, így erre az időpontra már nem lehet jelentkezni!
  • 2. lehetőség: március 10. péntek 17:30-20:00 és március 17. péntek 17:30-20:00 (a két időpont egy szemináriumhoz tartozik, mert ugyebár két alkalmas a szóbelis szemináriumi óra) BETELT, így erre az időpontra már nem lehet jelentkezni!
  • 3. lehetőség: április 14. péntek 17:30-20:00 és április 21. péntek 17:30-20:00 (a két időpont egy szemináriumhoz tartozik, mert ugyebár két alkalmas a szóbelis szemináriumi óra) BETELT, így erre az időpontra már nem lehet jelentkezni! Ha mégis szeretnél hozzáférést az anyaghoz, akkor töltsd ki kérlek az űrlapot!

Mennyibe kerül hogyan lehet jelentkezni és fizetni?

A két alkalmas felkészítő órák a kidolgozott "C" tételekkel együtt összesen 8000 Ft-ba kerülnek. Fizetni utalással lehet majd és természetesen minden befizetett összegről számlát küldök. Az utalási adatokat és az órákkal kapcsolatos infókat mailben fogom kiküldeni. Jelentkezni a lenti űrlap kitöltésével lehet, a jelentkezés után pár napon belül küldök egy visszaigazoló mailt.

Ha bármi kérdésetek lenne, akkor keressetek bátran! (lenart.gergely.mk@gmail.com)

Jelentkezési űrlap